“De entree van De Spil is nogal saai. Is dat iets voor jou? Los te gaan in deze ruimte? Er wacht een kale muur op je.” De vraag komt van iemand die mijn stencilwerk kent. “Ik heb je werk laten zien. Ze zijn enthousiast. Nieuwsgierig naar je voorstel. Of je Reeuwijk als thema wil pakken”.

Oké, aan de slag
Reeuwijk, midden in het Groene Hart. Reeuwijkse Plassen. Vaar- en surfplezier. Een paradijs voor vogels. ’s Winters en ’s zomers strijken ze er in grote getale neer. Riet, water- en weidevogels als de Grutto. Welke kleuren ga ik gebruiken: water (blauw), weide (groen), beeld (zwart). Wat warmte, zon (geel). De Spil zelf (paars/donkerblauwe tinten). In het logo zie ik het zijaanzicht van een omwikkelde klos. Ik besluit het bovenaanzicht te gebruiken; een cirkel. De draden van de klos gaan het speelse effect geven.

Met papieren stencils, acryl spuitbussen in de gekozen kleuren, afdekfolie, mondmasker en huishoudtrap ga ik aan de slag. Enkele dagen later staat het ontwerp er op. Klus geklaard. Einde witte kale muur.
“Welkom gasten van De Spil”.

Op het moment dat ik mijn verhaal schrijf is De Spil gesloten. Deuren dicht om te voorkomen dat Covid binnendringt. Het ruime aanbod van activiteiten voor iedereen van 55 jaar en ouder is tijdelijk stilgezet. Jammer. Maar te begrijpen. Nog even volhouden, lieve mensen…